
![]() |
1. Przygotuj odmierzoną ilość herbaty. Zwróć uwagę, że różne liście mają różną wagę. Dostosuj ilość liści do wielkości naczynia, w którym będziesz zaparzać. |
![]() |
2. Podgrzej gaiwan gorącą wodą. Nalej gorącej wody, przykryj pokrywką i wylej wodę do dzbanuszka, aby go też podgrzać. Wylej wodę. |
![]() |
3. Wsyp suche liście do ciepłego gaiwana, przykryj, delikatnie potrząśnij. Podnieś pokrywkę, aby cieszyć się aromatem suchych liści |
![]() |
4. Zalej herbatę gorącą wodą i zamknij gaiwan. Czas parzenia herbaty zależy od jej rodzaju. Przyjęta tu ogólna zasada to 30 sekund pierwsze parzenie, a każde kolejne to 15 sekund dłużej od poprzedniego. |
![]() |
5. Odchylając delikatnie pokrywkę od miseczki gaiwana, ale trzymając je razem, przelej zaparzoną herbatę do podgrzanego wcześniej dzbanuszka. W ten sposób oddzielasz liście od wody, aby wydobyć z parzonej herbaty to, co najlepsze. |
![]() |
6. Rozlej herbatę do małych czarek i delektuj się jej smakiem. Ponownie zalej wodą liście, aby odkryć co jeszcze jest w niej ukryte. |
Ola
Dzięki za pomoc, już miałam pisać w tej sprawie maila ;) Pozdrawiam