
Zrób swoją własną kombuchę (kombuczę)
Od kilku dni piszemy ze podzielimy się z Wami naszym grzybkiem SCOBY, abyście mogli sami zrobić swoją kombuchę. Ada, nasza mistrzyni kombuchy dzieli się z Wami swoim przepisem z którym już od ponad roku eksperymentuje i stałe ulepsza.
1. Czym jest kombucha
Kombucha to krotko mówiąc fermentowany napój herbaciany. Sporządza się jego przy pomocy grzybka SCOBY (Symbiotic Culture Of Bacteria and Yeasts)- czyli kolonii bakteri i kultur drożdży.
Właściwości zdrowotne, docenione już w starożytności, zostły podane badaniom i wykazały, że kombucza jest źródłem kwasów octowego, mlekowego i glukonowego, witaminy C, witamin z grupy B i składników mineralnych takich jak cynk, magnez, wapń czy żelazo.
Gdyż kombucha jest otrzymywana w procesie fermentacji herbaty, znajdziemy w niej kofeinę, cukier i w małych ilościach alkohol (<0.5% ABV)
Właściwości zdrowotne kombuchy to między innymi:
- usuwa toksyny z krwii i kontroluje kwasowość organizmu
- wspomaga procesy trawienne organizmu
Ponadto, kombucha jest idealnym napojem na gorące dni ze względu na kwaśno-słodki posmak. Jest również naturalnie gazowana i można do niej dorzucić owoce!
2. Nic o kombuchy bez kombuchy
Aby zrobić swoją kombuchę potrzebujesz (przepis na 1l napoju) :
- 1l goracej wody
- 20g liści herbaty
- 70g cukru
- grzybek SCOBY
1. Zaparz herbatę (20g) w gorącej wodzie (1l) i odcedz liście od naparu. Zaparzaj tak jak codzienną herbatę, tylko w zmienionych proporcjach. Czas i temperatura wody zależy od użytej herbaty.
2. Przelej napar do naczynia/ słoika w którym będziesz robić kombuchę i wsyp cukier (70g). Wymieszaj do rozpuszczenia się cukru. Ochłodz herbatę z cukrem do temperatury ok.38C
3. Jeżeli napar jest schłodzony, wrzucić grzybek SCOBY. Uważaj, aby nie uszkodzić grzybka zbyt gorącą temperaturą.
4. Trzymaj kombuchę w temperaturze pokojowej 10 do 14 dni.
3. Wskazówki
- Do kombuchy użyj dobrej jakości, liściastej herbaty, ale nie polecam używać herbat z twojej cennej kolekcji. Pamiętaj ze podczas fermentacji grzybek SCOBY zmieni smak herbaty.
- Mówi się aby nie używać metalowych sztućcy w kontakcie z grzybkiem bo to go zabija. Nie potwierdzamy, bo nie próbowaliśmy!
- Przemieszaj kombuchę codziennie, aby dostarcyć jej wystarczająco tlenu.
- Gotowy do fermentacji napój pozostawicie przykrywając bawełnianą szmatką lub lekką ściereczką kuchenną, aby ściereczka nie uciekła możecie przełożyć ją gumką recepturką
- Najlepiej jest używać herbat herbat zielonych i czarnych, ale hej! Eksperymentujcie!
Jeśli jest coś o co chcielibyście zapytać, śmiało piszcie z chęcią pomożemy w przygotowaniu Waszego debiutanckiego i orzeźwiającego napoju.