Darmowa dostawa
Darmowa dostawa (Paczka w Ruchu) już od 150,00 zł.
Koszyk

produktów: 0

wartość: 0,00 zł

przejdź do koszyka

Jakość wody 0
Jakość wody

Woda to, zaraz po liściach herbaty, jeden z najważniejszych składników do przyrządzenia tego aromatycznego naparu. Warto więc zadbać, aby jej jakość byla możliwie najlepsza. 

Tradycyjnie w krajach gdzie uprawia się herbatę od tysięcy lat, woda do parzenia była pozyskiwana z górskich potoków w pobliżu miejsca gdzie rosną drzewa herbaciane. Taka woda miała wysoki skład minerałów i była naturalnie czysta.

Herbata uwalnia swój aromat i smak w wodzie z odpowiednią zawartością minerałów. Dlatego destylowana woda i woda z filtra osmotycznego nie sprawdzi się w połączeniu z liśćmi herbaty, gdyż będzie ona bez smaku. 

Świeża woda powinna rónież miec dużą zawartość tlenu. 

Najlepszym rozwiązaniem do codziennego parzenia jest świeża, filtrowana woda z kranu. Chodzi tu o pozbycie się chloru i nadmiaru wapnia z wody, które zabijają aromat i smak herbaty. Możesz tu użyć dzbanka filtrującego takiego jak Brita czy Dafi. Dobrym i super ekologicznym rozwiązaniem jest filtr węglowy (pokazany na zdjęciu), który pochłania chlor poprzez jego właściwości przyłączania atomów chloru w strukturach chemicznych. Filtr ten jednak nie pozbędzie się nadmiaru wapnia.

Równie ważnym elementem jest kwasowość wody używanej do parzenia herbaty. Jej pH powinno być neutralne (7). 

 

Komentarze do wpisu (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl