
Tajemnica Zielonej Herbaty
Zielona Herbata to jedna z najpopularniejszych herbat. Jej produkcja w Chinach była uważana za unikalną do czasu kiedy świat nie posmakował zielonej herbaty produkowanej w Japonii. Zestawienie smakowe tych dwóch pokazuje, jak uniwersalnym produktem jest herbata, a wszystko na koniec i tak zależy od umiejętności i wiedzy Mistrza (ang. Tea Master).
Etapy produkcji herbaty zielonej
➡️ więdnięcie liści
➡️ zabicie oksydacji
(poddanie lisci wysokiej temperaturze przy której nastepnuje denaturacja terminczna enzymów zawartych w komórkach liści),
➡️ rolowanie, bądź kształtowanie liścia
➡️ suszenie
🗻 Japońskie zielone 🗻
Swoją popularność, herbaty japońskie zyskały dzięki innej niż pozostałe metodzie produkcji. Do przerwania procesu oksydacji używana jest tutaj para wodna, czyli można sobie wyobrazić duże naczynie (tradycyjnie bambusowe) do gotowania na parze, z liśćmi herbaty w środku. Produkowanie na parze liście w efekcie są dużo bardziej delikatne i kruche niż liście produkowane metodą na gorącej misie przypominającej wok.
🩺 Zdrowe, zdrowsze? 🩺
🍃 Gatunek (ang. variety) 🍃
Wiemy już, że istnieją dwa główne gatunki Camellia sinensis z którego produkowana jest herbata (Camellia sinensis sinensis i Camellia sinensis assamica). Herbata zielona jest produkowana w większości z Camellia sinensis sinensis gdyż napar ma zdecydowanie mniej goryczy i wiecej delikatnych nut smakowych, niż gdyby do jej produkcji użyć gatunku assamica.
🏺 Uwaga, delikatne liście! 🏺
Zaparzanie herbaty jest bardzo indywidualną kwestią. Generalna zasada jest taka:
zielona produkowana przy użyciu pary wodnej |
40°C ~ 60°C |
|
zielona produkowana przy użyciu misy wok |
70°C ~ 80°C |
Wiecej o herbacie:
Aurelia
Herbata zielona to moja ulubiona. Fajne ciekawostki na filmiku