Darmowa dostawa
Darmowa dostawa (Paczkomaty) już od 150,00 zł.
Waluty
Koszyk

produktów: 0

wartość: 0,00 zł

przejdź do koszyka

Herbata Zielona 1
Herbata Zielona

Tajemnica Zielonej Herbaty

 

Zielona Herbata to jedna z najpopularniejszych herbat. Jej produkcja w Chinach była uważana za unikalną do czasu kiedy świat nie posmakował zielonej herbaty produkowanej w Japonii. Zestawienie smakowe tych dwóch pokazuje, jak uniwersalnym produktem jest herbata, a wszystko na koniec i tak zależy od umiejętności i wiedzy Mistrza (ang. Tea Master).

 Etapy produkcji herbaty zielonej 

➡️ więdnięcie liści

➡️ zabicie oksydacji

(poddanie lisci wysokiej temperaturze przy której nastepnuje denaturacja terminczna enzymów zawartych w komórkach liści),

➡️ rolowanie, bądź kształtowanie liścia

➡️ suszenie

 

🗻 Japońskie zielone 🗻

Swoją popularność, herbaty japońskie zyskały dzięki innej niż pozostałe metodzie produkcji. Do przerwania procesu oksydacji używana jest tutaj para wodna, czyli można sobie wyobrazić duże naczynie (tradycyjnie bambusowe) do gotowania na parze, z liśćmi herbaty w środku. Produkowanie na parze liście w efekcie są dużo bardziej delikatne i kruche niż liście produkowane metodą na gorącej misie przypominającej wok.

 

🩺 Zdrowe, zdrowsze? 🩺

Inną ciekawostką jest to, że herbaty japońskie są uprawiane w cieniu. Zakrywane bambusowymi bądź czarnymi, nylonowymi matami, aby rzucić cień na krzewy. Dlaczego uprawiać krzewy i odcinać im dostęp do słońca? Otóż, sprytne wykorzystanie spowolnienia procesu fotosyntezy poprzez odcięcie źródła światła dla efektu zwiększenia zawartości chlorofilu i amino kwasów w komórkach liści. Efektem końcowym jest herbata która w swoim smaku jest bardziej wytrawna o intensywnym "zielonym" smaku, wspaniałym głębokim ciemno-zielonym kolorze. Nie trzeba oczywiście wspominać, o zwiększonych właściwościach zdrowotnych.

 

🍃 Gatunek (ang. variety) 🍃

Wiemy już, że istnieją dwa główne gatunki Camellia sinensis z którego produkowana jest herbata (Camellia sinensis sinensis i Camellia sinensis assamica). Herbata zielona jest produkowana w większości z Camellia sinensis sinensis gdyż napar ma zdecydowanie mniej goryczy i wiecej delikatnych nut smakowych, niż gdyby do jej produkcji użyć gatunku assamica.

 

🏺 Uwaga, delikatne liście! 🏺

Zaparzanie herbaty jest bardzo indywidualną kwestią. Generalna zasada jest taka:

 
zielona produkowana
przy użyciu pary wodnej
40°C ~ 60°C
  • niższa temperatura ukazuje bardziej umami, wytrawne oblicze herbat stylu japońskiego (parzone) 
  • niższa temperatura parzenia wiąże się z chłodniejszym naparem do picia
  • warto wcześniej podgrzać naczynia do zaparzania, zobacz tutaj krok 2
  • im wyższa temperatura tym krócej zaparzaj
zielona produkowana 
przy użyciu misy wok
70°C ~ 80°C  

 

Wiecej o herbacie:

 

 

Komentarze do wpisu (1)

29 listopada 2020

Herbata zielona to moja ulubiona. Fajne ciekawostki na filmiku

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl