Darmowa dostawa
Darmowa dostawa (Paczka w Ruchu) już od 150,00 zł.
Koszyk

produktów: 0

wartość: 0,00 zł

przejdź do koszyka

Herbata Czarna 0
Herbata Czarna

Herbata czarna

 

🍴 Od kuchni... 🍴

Przedstawiona w Europie przez Holendrów i Portugalczyków. Legenda głosi, że herbata czarna powstała w wyniku przypadkowej oksydacji herbaty zielonej (czyli wspomniany wcześniej, niechciany proces przy produkcji herbaty zielonej, tutaj pożądany. Oksydacja liści herbaty to reakcja chemiczna enzymów zawartych w komórkach liści z tlenem z otoczenia). Mówi się, że długa trasa handlowa z Chin do Europy pozwoliła na oksydację zielonych liści herbaty i w rezultacie do Europy docierała herbata zielona o ciemnym kolorze liści 😅. Ale jak to przy każdym fakcie historycznym jest też dużo legend i dopowiedzeń 🏴‍☠️.

 

Etapy produkcji herbaty czarnej

Czarna herbata w Chinach określana jest mianem czerwonej, gdyż kolor parzenia jest czerwono-rubinowy. Produkcja herbaty czarnej:

➡️ zbiór

➡️ więdnięcie liści

więdnięcie liści na produkcje czarnej herbaty odbywa sie w pomieszczeniu, dla spowolnienia procesu schnięcia liścia i uzyskania elastyczności niż dążeniu do wysuszenia go

➡️ rolowanie

przy mniejszych produkcjach sa rolowane ręcznie, a gdzie nakład jest większy jest to robione mechanicznie. W obu przypadkach żądany efekt jest ten sam, skrecanie lisci i łamanie mięsistej części liścia aby uwolnić olejki eteryczne i tym samym dopuścić do reakcji enzymów z komórek liscia z tlenem z otoczenia- oksydacji

➡️ oksydacja

poskrecane liscie sa rozkładane na plasko aby tlen mogl dotrzeć do każdego liscia. Proces konczy sie gdy liscie maja odpowiedni ciemny kolor i zapach uwolnionych olejkow eterycznych

➡️ suszenie

 

🍋 Dodatki do herbaty 🍋

Mówi się, że dodawanie mleka i cukru do herbaty zostało zapoczątkowane gdy w XVII w. herbata dotarła do Anglii. Arystokracja zaczęła pić herbatę o której mieli bardzo znikomą wiedzę. Długie zaparzanie mocnej herbaty o ciemnych liściach skutkowało w gorzkim i cierpkim naparze, który ciężko było nazwać przyjemnym do picia. 

* Dodatek cukru pozwolił pozbyć się goryczy.

* Mleko, dzięki kazeinie (białku zawartym w mleku) która wchodziła w reakcje z katechinami z herbaty, pozbywało się uczycia cierpkości i wysuszenia języka po wypiciu mocnej herbaty

* Cytrynę zaczęto dodawać ze względu na jej podobną jak mleko w herbacie funkcję, ale głównie był to sposób na przemycenie do organizmu większej ilości witaminy C

 

♨️ Zaparzanie ♨️

Wbrew powszechnym opiniom, każdą herbatę można zaparzyć więcej niż 1 raz! Tym bardziej czarną. Rzućmy się w wir eksperymentów i tylko za każdym razem zapiszmy sobie ile używamy gramów herbaty na dane naczynie, jaka temperatura wody i jak długo trzymamy liście w kontakcie z wodą. Żebyście mieli od czego zacząć to proponuję: 

3g (mała łyżeczka) na każde 250ml wody o temperaturze 97-99°C. Parzyć przez 2 minuty, a każde kolejne parzenie zwiększyć o 30 sekund.

 

 Zobacz też:

 

 

Komentarze do wpisu (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl