GH sygnet mono white

O nas

Nasz gaiwan herbaty to mikstura rodzinnych tradycji, pasji do herbaty i zamiłowania do filozofii Dalekiego Wschodu.

Jestem Dominik i wraz z moją siostrą Ada i mamą Marysia chciałbym podzielić się z Wami pasją do herbaty. Mówiąc o herbacie, mam na myśli nie tylko piękne liście tańczące w wodzie podczas parzenia, ale również historię ludzi, którzy ją produkują, troszcząc się o jej naturalne środowisko. To historia też o Was – zarówno tych rozpoczynających swoją przygodę z parzeniem, jak i mistrzach gaiwana.

Herbata to nie tylko liście!

Jako herbaciany sommelier zgłębiam temat zaparzania do samego dna

24.4.27 ORE 420 scaled e1731521762332

W sklepie przedstawiam Wam herbaty, które podbiły moje serce nie tylko smakiem, ale też urzekła mnie historia, z którą są one związane. Jest to historia Mistrza Lin.

Lin to moja przyjaciółka, którą poznałem w Londynie, połączyła nas oczywiście miłość do herbaty. Jej rodzina pochodzi z Anxi w Chinach, a jej ojciec – noszący to samo imię – jest mistrzem herbaty. To prowincja, w której herbata jest sławna na całą Azję, a nawet i świat. To właśnie stamtąd pochodzą herbaty, dostępne w naszym sklepie i od tamtej pory poszukuję kolejnych mistrzów, za którymi stoi ciekawa historia, ludzie i oczywiście prawdziwa herbata.

Terroir (warunki atmosferyczne) nauczyły rdzennych mieszkańców wydobywać to, co najlepsze z tamtejszych krzewów herbacianych. Przez setki lat pracowali, by wytworzyć między innymi najbardziej charakterystyczną herbatę oolong o wspaniałym kwiatowym zapachu i słodko-trawiastym smaku. Cieszę się, że możemy wprowadzać tą tradycję w nasze rodzinne strony.

Herbatę traktuję bardzo osobiście

Karolina Wysocka na łamach szczecińskiego miesięcznika Prestiż ujęła idealnie w słowa to, co kocham najbardziej:

Gdy patrzę na jej suche liście, to mam przed oczami miejsca, gdzie rosną krzewy, a także ludzi, począwszy od mozolnego i dokładnego zbierania liści po utalentowanych mistrzów, którzy swoją całą wiedzę przekazywaną przez pokolenia wkładają w produkcję herbaty. To coś więcej niż tylko torebka z kruszonymi na małe cząstki liśćmi. To wspaniały kunszt rękodzieła mistrzów produkujących herbatę, która zaparzana, ukazuję całą gamę smaków i zapachów, bez żadnych dodatków.”

polaczenie z herbata

Rodzinne tradycje = wyjątkowe produkty

Na każdym kroku towarzyszy mi wsparcie rodziny, siostry Ady i mamy Marysi

Pracowałem z największymi znawcami herbaty w Anglii, szkoliłem się, by zostać herbacianym sommelierem, nieustannie tę wiedzę poszerzam, bo jest ona nieograniczona. Dzisiaj nie wyobrażam sobie dnia bez herbaty! Mam wiele marzeń, nie boję się ich, w pewnym sensie moja pasja stała się nie tylko sposobem na życie, ale też powołaniem. Wspierają mnie przy tym dwie fantastyczne osobowości.

mieszanki ziolowe ady

Siostra Ada

Kobieta szczególnie mi bliska, która nieustannie wspiera mnie w misji uświadamiania Polaków, że zasługujemy na najlepszą herbatę. To właśnie moja siostra Ada, dodaje mi sił i otuchy w tej, czasami wydawałoby się, walce z wiatrakami. Moja pasja i miłość do herbaty, nigdy nie byłaby Wam opowiedziana gdyby nie ona. Spotkacie ją na targach i warsztatach, gdzie z uśmiechem na twarzy i czarującym głosem częstuje wszystkich dookoła prawdziwą herbatą. W dodatku robi najlepszą kombuchę!

mama marysia z ziolami

Mama Marysia

Oprócz naturalnych herbat w naszym sklepie znajdziecie też „Ziółka Marysi”, które nigdy by nie powstały, gdyby nie pasja i miłość do ziół naszej mamy. To ona, tworząc swoje mieszanki wkłada całe swoje serce od momentu zbioru ziół w swoim ogrodzie, aż po chwilę kiedy mieszanka jest pakowana. Zawsze uśmiechnięta i z ogromną troską przekazuje swoją wiedzę innym. Wystarczy tylko, że wspomnisz jej o dolegliwości, która cię trapi, a z pewnością znajdzie na nią sposób.

Ania Kozlowska Profil1 e1731521395149

Ania Kozłowska

Anię poznaliśmy poprzez Festiwal Zaparzaj, którego jest współorganizatorem. Jest biolożką i pracuje na Uniwersytecie im. Adama Mickiewicza w Poznaniu, więc z herbatą zna się od anatomicznej strony. Wraz ze Stowarzyszeniem Klubu Herbaty Zaparzaj – www.zaparzaj.pl organizuje festiwal herbaciany i wiele innych wydarzeń związanych z herbatą. Prowadzi warsztaty i spotkania otwarte na których godnie reprezentuje herbaty z całego świata, choć szczególne miejsce w jej sercu mają herbaty z Indii. Ukończyła program wolontariacki w firmie Wuyi Star (Chiny) oraz uczestniczyła w Międzynarodowym Maratonie Herbat Japońskich. Popularyzator kultury herbacianej w Polsce: Znajdziecie ją na Instagramie jako bio_psycho_tea

Media o nas

Kliknij aby wyświetlić:
prest

Magazyn Prestiż

Miałem cudowną okazję opowiedzieć o swojej pasji Karolinie Wysockiej, na łamach szczecińskiego miesięcznika Prestiż.

ddtvn

Dzień Dobry TVN

Jako herbaciany sommelier, miałem okazję przyjąć zaproszenie do programu, w którym podpowiadałem, jaką herbatę najlepiej wybrać na jesienny czas i jakie są jej właściwości.

rszcze

Radio Szczecin

O kulisach powstawania Gaiwan Herbaty rozmawiałem z Katarzyną Wolnik-Sayny, także o tym jak ważne są dla mnie marzenia, wsparcie rodziny i stawiane przede mną wyzwania.

parzenie w gaiwanie

Dowiedz się więcej na blogu

Poznałem i pracowałem nad herbatą z największymi jej znawcami i to oni szkolili mnie, bym teraz dzielił się tą wiedzą z Wami. Gwarantuję Wam, że pokochacie to, tak jak ja.