Nasz gaiwan herbaty to mikstura rodzinnych tradycji, pasji do herbaty i zamiłowania do filozofii Dalekiego Wschodu.
Jestem Dominik i wraz z moją siostrą Ada i mamą Marysia chciałbym podzielić się z Wami pasją do herbaty. Mówiąc o herbacie, mam na myśli nie tylko piękne liście tańczące w wodzie podczas parzenia, ale również historię ludzi, którzy ją produkują, troszcząc się o jej naturalne środowisko. To historia też o Was – zarówno tych rozpoczynających swoją przygodę z parzeniem, jak i mistrzach gaiwana.
W sklepie przedstawiam Wam herbaty, które podbiły moje serce nie tylko smakiem, ale też urzekła mnie historia, z którą są one związane. Jest to historia Mistrza Lin.
Lin to moja przyjaciółka, którą poznałem w Londynie, połączyła nas oczywiście miłość do herbaty. Jej rodzina pochodzi z Anxi w Chinach, a jej ojciec – noszący to samo imię – jest mistrzem herbaty. To prowincja, w której herbata jest sławna na całą Azję, a nawet i świat. To właśnie stamtąd pochodzą herbaty, dostępne w naszym sklepie i od tamtej pory poszukuję kolejnych mistrzów, za którymi stoi ciekawa historia, ludzie i oczywiście prawdziwa herbata.
Terroir (warunki atmosferyczne) nauczyły rdzennych mieszkańców wydobywać to, co najlepsze z tamtejszych krzewów herbacianych. Przez setki lat pracowali, by wytworzyć między innymi najbardziej charakterystyczną herbatę oolong o wspaniałym kwiatowym zapachu i słodko-trawiastym smaku. Cieszę się, że możemy wprowadzać tą tradycję w nasze rodzinne strony.
Karolina Wysocka na łamach szczecińskiego miesięcznika Prestiż ujęła idealnie w słowa to, co kocham najbardziej:
Gdy patrzę na jej suche liście, to mam przed oczami miejsca, gdzie rosną krzewy, a także ludzi, począwszy od mozolnego i dokładnego zbierania liści po utalentowanych mistrzów, którzy swoją całą wiedzę przekazywaną przez pokolenia wkładają w produkcję herbaty. To coś więcej niż tylko torebka z kruszonymi na małe cząstki liśćmi. To wspaniały kunszt rękodzieła mistrzów produkujących herbatę, która zaparzana, ukazuję całą gamę smaków i zapachów, bez żadnych dodatków.”
Pracowałem z największymi znawcami herbaty w Anglii, szkoliłem się, by zostać herbacianym sommelierem, nieustannie tę wiedzę poszerzam, bo jest ona nieograniczona. Dzisiaj nie wyobrażam sobie dnia bez herbaty! Mam wiele marzeń, nie boję się ich, w pewnym sensie moja pasja stała się nie tylko sposobem na życie, ale też powołaniem. Wspierają mnie przy tym dwie fantastyczne osobowości.
Kobieta szczególnie mi bliska, która nieustannie wspiera mnie w misji uświadamiania Polaków, że zasługujemy na najlepszą herbatę. To właśnie moja siostra Ada, dodaje mi sił i otuchy w tej, czasami wydawałoby się, walce z wiatrakami. Moja pasja i miłość do herbaty, nigdy nie byłaby Wam opowiedziana gdyby nie ona. Spotkacie ją na targach i warsztatach, gdzie z uśmiechem na twarzy i czarującym głosem częstuje wszystkich dookoła prawdziwą herbatą. W dodatku robi najlepszą kombuchę!
Oprócz naturalnych herbat w naszym sklepie znajdziecie też „Ziółka Marysi”, które nigdy by nie powstały, gdyby nie pasja i miłość do ziół naszej mamy. To ona, tworząc swoje mieszanki wkłada całe swoje serce od momentu zbioru ziół w swoim ogrodzie, aż po chwilę kiedy mieszanka jest pakowana. Zawsze uśmiechnięta i z ogromną troską przekazuje swoją wiedzę innym. Wystarczy tylko, że wspomnisz jej o dolegliwości, która cię trapi, a z pewnością znajdzie na nią sposób.
Anię poznaliśmy poprzez Festiwal Zaparzaj, którego jest współorganizatorem. Jest biolożką i pracuje na Uniwersytecie im. Adama Mickiewicza w Poznaniu, więc z herbatą zna się od anatomicznej strony. Wraz ze Stowarzyszeniem Klubu Herbaty Zaparzaj – www.zaparzaj.pl organizuje festiwal herbaciany i wiele innych wydarzeń związanych z herbatą. Prowadzi warsztaty i spotkania otwarte na których godnie reprezentuje herbaty z całego świata, choć szczególne miejsce w jej sercu mają herbaty z Indii. Ukończyła program wolontariacki w firmie Wuyi Star (Chiny) oraz uczestniczyła w Międzynarodowym Maratonie Herbat Japońskich. Popularyzator kultury herbacianej w Polsce: Znajdziecie ją na Instagramie jako bio_psycho_tea
Miałem cudowną okazję opowiedzieć o swojej pasji Karolinie Wysockiej, na łamach szczecińskiego miesięcznika Prestiż.
Jako herbaciany sommelier, miałem okazję przyjąć zaproszenie do programu, w którym podpowiadałem, jaką herbatę najlepiej wybrać na jesienny czas i jakie są jej właściwości.
O kulisach powstawania Gaiwan Herbaty rozmawiałem z Katarzyną Wolnik-Sayny, także o tym jak ważne są dla mnie marzenia, wsparcie rodziny i stawiane przede mną wyzwania.
Poznałem i pracowałem nad herbatą z największymi jej znawcami i to oni szkolili mnie, bym teraz dzielił się tą wiedzą z Wami. Gwarantuję Wam, że pokochacie to, tak jak ja.
+48 666 541 785
info@gaiwanherbaty.pl
T&F Adrianna Marcinkowska
Ul. Policka 34a/4, 71-837 Szczecin
NIP: 8513310425
Nr Konta: 25 1160 2202 0000 0002 9130 6195