Najbardziej popularny rodzaj gorącego naparu w naszym kraju, spożywana litrami do śniadania, popołudniowego ciasta u babci, czy podczas spotkania z przyjaciółmi – czarna herbata. Choć to herbata zielona uznawana jest za najzdrowszą, powstają kolejne badania, które dowodzą, że wiele do zaoferowania ma też czarna herbata. Właściwości poznacie poniżej, zachęcamy więc do lektury, najlepiej popijając z przyjemnością filiżankę tego cudownego naparu.
Czarna herbata – właściwości
Właściwości czarnej herbaty nie są szeroko znane, warto jednak pamiętać, że jest ona źródłem przeciwutleniaczy. Ponadto, istnieją badania naukowe potwierdzające, że picie czarnej herbaty zmniejsza ryzyko chorób serca. Czarna herbata właściwości podobne ma do kawy, dlatego jej picie jest dobrą alternatywą dla osób, które z różnych powodów kawy pić nie powinny lub jej po prostu nie lubią.
Spożywanie umiarkowanych ilości tej herbaty poprawia koncentrację oraz zmniejsza uczucie zmęczenia.
Zawarte w czarnej herbacie polifenole działają przeciwzapalnie, co ma znaczenie przy rozwoju miażdżycy i nadciśnienia tętniczego. Ponadto, niektóre badania dowodzą również, że spożywanie herbaty może działać przeciwnowotworowo. Warto zanotować, że czarną herbatę należy pić z umiarem – jej nadmierna ilość może hamować wchłanianie żelaza – pijcie ją więc z głową i w rozsądnych ilościach.
Historia czarnej herbaty
Obecnie większość pitej na świecie herbaty to warianty właśnie herbaty czarnej.
Czarna herbata została przedstawiona w Europie przez Holendrów i Portugalczyków.
Legenda głosi, że herbata czarna powstała w wyniku przypadkowej oksydacji herbaty zielonej. Mówi się, że długa trasa handlowa z Chin do Europy pozwoliła na oksydację zielonych liści herbaty i w rezultacie do Europy docierała herbata zielona o ciemnym kolorze liści. Wiedzę w pigułce na temat historii herbaty możecie złapać tutaj: Czym jest czarna herbata?
Etapy produkcji herbaty czarnej
W Chinach określana jest mianem herbaty czerwonej, gdyż kolor parzenia jest czerwono-rubinowy – w przeciwieństwie do Europy, gdzie określa się ją ze względu na kolor liści – herbatą czarną. Właściwości czarnej herbaty mają wiele wspólnego z procesem produkcji, który w jej przypadku, obejmuje wszystkie etapy: więdnięcie, skręcanie, pełną oksydację i suszenie. Produkcja herbaty czarnej wygląda następująco:
- Zbiór
- Więdnięcie liści – w tradycyjnych chińskich plantacjach, więdnięcie liści na produkcję czarnej herbaty odbywa się w pomieszczeniu – dla spowolnienia procesu schnięcia liścia i uzyskania elastyczności
- Rolowanie (skręcanie) – przy mniejszych produkcjach liście są rolowane ręcznie, a gdzie nakład jest większy jest to robione mechanicznie. W obu przypadkach żądany efekt jest ten sam: skręcanie liści i łamanie mięsistej części liścia powoduje uwolnienie olejków eterycznych i tym samym dochodzi do reakcji enzymów z komórek liścia z tlenem z otoczenia – oksydacji
- Oksydacja – poskręcane liście są rozkładane na płasko aby tlen mógł dotrzeć do każdego liścia. Proces kończy się, gdy liście mają odpowiednio ciemny kolor i zapach uwolnionych olejków eterycznych. W przypadku naszej czarnej herbaty oksydacja zachodzi w liściach rozłożonych na bambusowych matach
- Suszenie
Co dodać do czarnej herbaty – właściwości
Mówi się, że dodawanie mleka i cukru do herbaty zostało zapoczątkowane gdy w XVII w. herbata dotarła do Anglii. Arystokracja zaczęła pić herbatę, o której mieli bardzo znikomą wiedzę. Długie zaparzanie mocnej herbaty o ciemnych liściach skutkowało gorzkim i cierpkim naparem, który ciężko było nazwać przyjemnym do picia. Już dawno temu używano więc do czarnej herbaty takich dodatków, jakie obecnie najczęściej się wykorzystuje:
- Dodatek cukru pozwolił pozbyć się goryczy
- Mleko, dzięki kazeinie (białku zawartym w mleku) która wchodziła w reakcje z katechinami z herbaty, pozbywało się uczucia cierpkości i wysuszenia języka po wypiciu mocnej herbaty
- Cytrynę zaczęto dodawać ze względu na jej podobną jak mleko w herbacie funkcję, ale głównie był to sposób na przemycenie do organizmu większej ilości witaminy C
Dziś wiemy jak uniwersalnym napojem jest czarna herbata. Właściwości takiego naparu będą wprost proporcjonalne do wrzuconych dodatków: świeży imbir i miód wykreują rozgrzewający poprawiający odporność napój, parzona na zimno lub z dodatkiem kostek lodu i świeżych owoców – skutkuje orzeźwiającym zbawieniem w upalne letnie dni.
Jak parzyć czarną herbatę
Wbrew powszechnym opiniom, każdą herbatę można zaparzyć więcej niż jeden raz! Tym bardziej czarną. Rzućmy się w wir eksperymentów i za każdym razem zapiszmy sobie ile używamy gramów herbaty na dane naczynie, jaka była temperatura wody i jak długo trzymamy liście w kontakcie z wodą. Żebyście mieli od czego zacząć, to proponujemy:
- 3 g (mała łyżeczka)
- 250 ml wody
- temperatura 97-99°C.
Taki napar zaparzajcie przez 2 minuty, a każde kolejne parzenie (tych samych liści!) zwiększcie o 30 sekund. Gwarantujemy, że doznania smakowe pomiędzy naparami Was zaskoczą, szczególnie, jeśli wybierzecie prawdziwą herbatę wysokiej jakości, taką jak np. nasze Dzikie Drzewo. Zachęcamy do takich eksperymentów, bo naprawdę na czarną herbatę można spojrzeć z innej perspektywy niż dotychczas.