Jak zrobić kombuchę w domu

Poznaj przepis na zdrowszą alternatywę dla lemoniady. Dowiedz się jak zrobić kombuchę, czym jest i jakie ma właściwości.
Udostępnij wpis:

Nasza mistrzyni fermentowanego napoju Ada dzieli się z Wami swoim przepisem, jak zrobić kombuchę. Już od ponad roku eksperymentuje z recepturą i stale ją ulepsza. W ostatnich latach napój ten stał się popularną alternatywą dla orzeźwiających trunków, takich jak chociażby lemoniada. Co to jest kombucha, jak zrobić ją samodzielnie, jakie ma właściwości? Łapcie nasz przepis!

Co to jest kombucha?

Dla wielu ta nazwa brzmi nadal niezwykle zagadkowo. Fermentowana herbata, kiszona herbata – czy to w ogóle nadaje się do spożycia? Otóż, tak! Mało tego, kombucha jest znana najprawdopodobniej od tysięcy lat, podobnie jak metoda fermentacji żywności.

Fermentowany napój herbaciany – tym właśnie jest kombucha. Jak zrobić ją samemu w domu – piszemy poniżej, najpierw jednak musisz wyposażyć się w niezbędną do jej produkcji rzecz – tzw. grzybek Scoby (skrót od Symbiotic Culture Of Bacteria and Yeasts). Zdrowotne właściwości kombuchy, powracająca moda na domowe wyroby, kiszonki sprawiają, że obecnie przeżywa prawdziwy renesans.

jak zrobic kombuche

Właściwości zdrowotne kombuchy

Właściwości zdrowotne, docenione już w starożytności, zostały poddane badaniom i wykazały, że kombucha jest źródłem kwasów: octowego, mlekowego i glukonowego, a także witaminy C, witamin z grupy B i składników mineralnych, takich jak: cynk, magnez, wapń i żelazo. Z racji tego, że kombucha jest otrzymywana w procesie fermentacji herbaty, znajdziemy w niej kofeinę, cukier i w małych ilościach alkohol (<0.5% ABV).

Kombucha usuwa toksyny z krwi i kontroluje kwasowość organizmu oraz wspomaga procesy trawienne organizmu.

Ponadto, kombucha jest idealnym napojem na gorące dni ze względu na kwaśno-słodki posmak. Jest również naturalnie gazowana i można do niej dorzucić owoce!Jak zrobić kombuchę w domu

Jak zrobić kombuchę – przepis

Obecnie kombuchę znajdziemy na półkach sklepowych, podchodząc jednak do różnych producentów z lekką dozą ostrożności, zachęcamy, aby spróbować zrobić ją samemu. Jak zrobić kombuchę własnoręcznie? Sprawdźcie nasz przepis, który jest genialny w swojej prostocie.

Składniki na 1 litr kombuchy to:

  • 1 litr gorącej wody
  • 20 g liści herbaty
  • 70 g cukru
  • grzybek SCOBY

Jak zrobić kombuchę – proces przygotowania:

  1. Zaparz herbatę (20 g) w gorącej wodzie (1l) i odcedź liście od naparu. Zaparzaj tak, jak codzienną herbatę, tylko w zmienionych proporcjach. Czas i temperatura wody zależy od użytej herbaty.
  2. Przelej napar do naczynia/słoika, w którym będziesz robić kombuchę i wsyp cukier (70 g). Wymieszaj do rozpuszczenia się cukru. Ostudź herbatę z cukrem do temperatury ok. 38 stopni C.
  3. Jeżeli napar jest schłodzony, wrzucić grzybek SCOBY. Uważaj, aby nie uszkodzić grzybka zbyt gorącą temperaturą.
  4. Trzymaj kombuchę w temperaturze pokojowej od 10 do 14 dni.

Domowa kombucha – wskazówki i porady

Jeśli to Twoje pierwsze doświadczenie z tym, jak zrobić kombuchę, warto trzymać się sprawdzonej receptury. Później zachęcamy do eksperymentowania, wybieraj różne dodatki i zmieniaj herbaty. To od rodzaju herbaty zależy smak Twojej kombuchy. Oto kilka wskazówek, które przydadzą Ci się podczas przygód z fermentowaną herbatą.

Jak zrobić kombuchę

Jaka herbata do kombuchy

Do kombuchy użyj liściastej herbaty dobrej jakości. Nie polecamy używać herbat z cennej kolekcji. Pamiętaj, że podczas fermentacji grzybek SCOBY zmieni smak herbaty. Najlepiej jest używać herbat zielonych i czarnych, ale hej! Eksperymentujcie!

Jak traktować grzybek Scoby

Mówi się, aby nie używać metalowych sztućców w kontakcie z grzybkiem, bo to go zabija. Nie potwierdzamy, bo nie próbowaliśmy! Pamiętaj jednak, aby przemieszać kombuchę codziennie, aby dostarczyć jej wystarczającą ilość tlenu.

W czym trzymać kombuchę

Gotowy do fermentacji napój najczęściej przechowuje się w dużym słoiku. Przykryjcie go materiałem przepuszczającym powietrze, jak np. bawełniana szmatka, tetrowa pieluszka lub lekka ściereczka kuchenna. Aby materiał nie zsunął się, możecie przełożyć go gumką recepturką.

Jaki cukier do kombuchy

Używaj zwykłego białego cukru, który jest idealną pożywką dla bakterii. Zamienniki takie jak ksylitol, erytrol czy nawet miód mogą się w przypadku kombuchy nie sprawdzić.

Skąd wziąć grzybek Scoby

Skoro wszystko już wiecie na temat, jak zrobić kombuchę w swoim własnym zaciszu domowym, pozostaje nam życzyć miłego eksperymentowania. Niezbędny do jej wykonania grzybek scoby znajdziecie w sklepach internetowych i stacjonarnych herbaciarniach. U nas natomiast dostaniecie go za darmo – dorzucimy go do Twoich zakupów w naszym sklepie. Wystarczy, że dacie nam znać w komentarzu do zamówienia, że taki grzybek chcecie otrzymać.

Naturalne produkty od naszej rodziny

Dzielimy się z Tobą wiedzą, doświadczeniem i prawdziwą pasją do herbat i ziół.

Będzie nam bardzo miło jeśli dołączysz do grona pasjonatów suszu! Sprawdź:

  • Mieszanka Ziołowa A sio, Toksyno!

    42,00 
    Do koszyka