Domowa herbata mrożona – 2 sprawdzone przepisy

W upalne dni domowa herbata mrożona to zbawienie. Sprawdź proste przepisy na własną ice tea i spróbuj zaparzyć na zimno swoje własne cold brew.
Domowa herbata mrożona
Udostępnij wpis:

Wraz z cieplejszymi dniami ciepłe napary odchodzą na drugi plan, a orzeźwiająca i niezwykle smaczna okazuje się być domowa herbata mrożona. Na zrobienie domowej ice tea mamy kilka sposobów, ale wszystkie sprowadzają się do jednego zadania – orzeźwienia w upalny dzień. Domowa herbata mrożona wypełnia je śpiewająco!

Cold brew, czyli domowa herbata mrożona parzona na zimno

Jeśli jeszcze o tym nie wiecie, to liście herbaty można zaparzyć przy pomocy zimnej wody. Wymaga to dużo więcej czasu niż tradycyjne parzenie, ale efekt jest bardzo smaczny. Ponadto, parzenie herbaty na zimno jest także bardzo wygodne oraz ekologiczne – dlaczego? Po prostu nie musimy gotować wody, a w ten prosty sposób oszczędzamy energię. Co do wygody – nie musimy pilnować czasu parzenia, mierzyć dokładnie temperatury wody jaką zalewamy liście – cała magia tak jakby dzieję się sama. Przeczytajcie, w jaki łatwy sposób możecie przyrządzić swoje własne cold brew.

domowa herbata mrozona 1

Co potrzebujesz aby zrobić domową herbatę mrożoną parzoną na zimno (cold brew):

  • dzbanek lub karafkę, w którym zaparzysz herbatę
  • ulubioną herbatę
  • wodę
  • filtr/sitko

Jak zrobić cold brew:

  1. Do dużego naczynia wsyp susz swojej ulubionej herbaty.
  2. Zalej liście herbaty zimną wodą (lub o temperaturze pokojowej). Istotne jest, aby naczynie, w którym będziemy przygotowywać domową herbatę mrożoną było wyposażone w sitko/filtr lub po prostu umożliwiało późniejsze wyciągnięcie liści.
  3. Po zalaniu zimną wodą odstaw naczynie z herbatą do lodówki na noc (albo na 4-6 godzin).
  4. Przecedź lub wyciągnij liście z naczynia i swoją cold brew przechowuj w lodówce.

Już teraz możesz cieszyć się orzeźwiającym i nieco odmiennym smakiem swojej ulubionej herbaty. Do parzenia na zimno szczególnie polecamy herbatę zieloną. Poza tym, że jest ona zdrowa i orzeźwiająca, to jej przygotowanie na zimno jest banalnie proste. Nie ryzykujesz (jak w przypadku przyrządzania jej na ciepło), że napar wyjdzie Ci gorzki – szanse na to są znikome, ponieważ w zimnej wodzie gorzkie substancje przechodzą do napoju bardzo powoli. Z drugiej strony – podczas wielogodzinnego parzenia, zielona herbata może nas zaskoczyć słodkimi i intensywniejszymi aromatami niż dotychczas, parzona na ciepło.

Cold brew – wskazówki

Proporcje, które zawsze się sprawdzają w naszym przypadku to: jedna łyżeczka herbaty (ok. 4 g) na 500 ml wody.

Różne herbaty będą inaczej reagować i tym samym inaczej uwalniać aromat, więc najlepiej jest eksperymentować i znaleźć takie proporcje, które odpowiadają Tobie.

Jeśli chodzi o naczynie, w którym najwygodniej jest przygotować domową herbatę mrożoną, to u nas najlepiej sprawdza się karafka bądź dzbanek na letnią lemoniadę z wieczkiem. Dobry będzie też duży słoik. Szklana butelka z wąską szyjką może być problematyczna przy próbie usunięcia zaparzonych liści, gdyż te znacznie zwiększą swoją objętość.

Błyskawiczna domowa herbata mrożona

Domowa herbata mrożona

Jest upalne letnie popołudnie, a Ciebie właśnie odwiedzili niespodziewani goście? Nie masz co prawda czasu na przygotowanie pysznej cold brew, ale w takiej sytuacji znakomicie sprawdzi się domowa herbata mrożona przygotowana na lodzie.

Przygotuj:

Drugim sposobem na domową ice tea jest przyrządzenie herbaty na gorąco, tak jak zaparzasz ją na co dzień: z tą samą ilością liści, ale co ważne: zmniejszasz ilość wody o połowę. Pozwoli to na zrobienie intensywnego naparu, który przelejesz do szklanki, karafki bądź dzbanka wypełnionego lodem. Gorąca herbata stopi lód, który rozcieńczy napar, a tym samym go ochłodzi! Pyszna i w dodatku błyskawiczna domowa herbata gotowa!

Sposoby na pyszne orzeźwienie

Domowa herbata mrożona to świetny i łatwy pomysł na ochłodę w upalne dni, ale nie tylko! Nie jest wcale powiedziane, że w deszczowy dzień nie możemy napić się mrożonej herbaty. Pomysłów na podanie ice tea jest masa.

Podawaj herbaty z mrożonymi owocami zamiast kostek lodu (maliny, truskawki, winogrona), do zaparzanej herbaty dorzuć kilka listków mięty, odrobinę tymianku, werbeny cytrynowej.

Jeżeli lubisz posłodzoną herbatę dorzuć odrobinę syropu z mniszka lekarskiego bądź syropu z agawy. Eksperymentuj, baw się i próbuj – ogranicza Cię tylko Twoja wyobraźnia.

Naturalne produkty od naszej rodziny

Dzielimy się z Tobą wiedzą, doświadczeniem i prawdziwą pasją do herbat i ziół.

Będzie nam bardzo miło jeśli dołączysz do grona pasjonatów suszu! Sprawdź:

  • Herbata oolong Kwiatowa Bogini

    56,00 
    Do koszyka
  • Mieszanka ziołowa A sio, Toksyno!

    45,00 
    Do koszyka
  • Porcelanowy gaiwan

    39,99 
    Do koszyka