Herbata Oolong z Góry Chi Lai to wysokogórska herbata z Tajwanu, uprawiana na plantacjach na wysokości 2000 m n.p.m., gdzie unikalny klimat nadaje jej wyjątkowy smak i aromat. Dzięki delikatnej oksydacji (25%) zachowuje świeżość herbaty zielonej, jednocześnie zachwycając nutami kwiatów, owoców i miodu, które ujawniają się w kolejnych parzeniach.
74,00 zł
Taiwan od dawna był na naszej liście marzeń, jeśli chodzi o herbaty, które chcielibyśmy wprowadzić do naszej oferty. Ci, którzy nas znają, wiedzą, że kluczowe znaczenie ma dla nas to, kto i w jaki sposób produkuje herbatę. Niestety, wiele plantacji na Tajwanie nie spełnia naszych standardów małej, rzemieślniczej produkcji, a smak naparu często nie robił na nas większego wrażenia.
Podczas mojego pobytu w Londynie miałem jednak okazję poznać Jayme – mistrzynię herbaty z Tajwanu. To niezwykle utalentowana osoba, która z wielką pasją opowiada o herbatach tworzonych przez siebie i swoją rodzinę. Dzięki niej Tajwan nabrał dla nas zupełnie nowego wymiaru!
Herbata Oolong z Góry Chi Lai to jedna z najbardziej cenionych herbat wysokogórskich, pochodząca z malowniczych plantacji położonych na zboczach góry Chi Lai na Tajwanie. Dzięki unikalnym warunkom klimatycznym i tradycyjnym metodom produkcji, ta herbata zachwyca niezwykle świeżym smakiem oraz subtelnym aromatem typowym dla Tajwańskich oolongów. Jest doskonałym wyborem dla miłośników herbat oolong nisko oksydowanych ( lub zielonych).
Góra Chi Lai to jedno z najważniejszych miejsc produkcji herbaty wysokogórskiej na Tajwanie. Plantacje znajdują się na wysokości 2000 m n.p.m., gdzie panuje chłodny klimat z dużą różnicą temperatur między dniem a nocą. Dzięki temu liście herbaty rozwijają się wolniej, gromadząc więcej składników odżywczych i aromatycznych olejków eterycznych. Wysokogórskie oolongi charakteryzują się wyrafinowanym, delikatnym smakiem z kwiatowymi i owocowymi nutami, które są efektem dużej ilości naturalnego światła słonecznego z rana i gęstą mgłą w porze popołudniowej.
Pierwszy raz spróbowałem tej herbaty w Bangkoku, gdzie razem z Jayme prowadziliśmy warsztaty z jej herbatami, a ja zajmowałem się parowaniem ich ze słodkimi i wytrawnymi przekąskami. Ujęło mnie w niej, świeżość i głęboki smak, który z każdym zaparzeniem stawał się jeszcze ciekawszy od poprzedniego.
Produkcja herbaty oolong z góry Chi Lai to starannie przeprowadzony proces, który obejmuje kilka kluczowych etapów:
Efektem tego procesu jest herbata o zwiniętych, ciemnozielonych liściach, które po zaparzeniu rozwijają się, uwalniając intensywny aromat i klarowny, złocisty napar.
Herbata oolong z góry Chi Lai wyróżnia się lekkim, kwiatowym aromatem z subtelnymi nutami orchidei, gardenii i słodkich owoców. Napar ma jedwabistą, gładką teksturę, a smak balansuje pomiędzy delikatną słodyczą a lekkim, orzeźwiającym finiszem. W kolejnych parzeniach herbata ujawnia różnorodne niuanse smakowe, od subtelnych kwiatowych tonów po delikatne akcenty miodowe i kremowe.
Aby w pełni docenić walory herbaty Chi Lai, warto stosować się do poniższych wskazówek:
Naczynie: Najlepiej sprawdzi się gaiwan lub mały czajniczek, który pozwala na kontrolowanie zaparzania.
Waga suszu: 3 g
Temperatura parzenia: 95-99°C
Czas parzenia: 2 min
(zwiększ czas każdego kolejnego parzenia o 30 sekund)
Waga suszu: 4 g
Temperatura parzenia: 95-99°C
Czas parzenia: 30 s
(zwiększ czas każdego kolejnego parzenia o 15 sekund)
W naszym sklepie z herbatami nie używamy plastiku. Wysyłamy zamówienia w opakowaniach wykorzystywanych wielokrotnie, herbaty pakujemy w papierowe torebki, kartoniki i metalowe puszki. Dbamy o Twoje zdrowie oraz środowisko naturalne. To wiele dla nas znaczy.
+48 666 541 785
info@gaiwanherbaty.pl
T&F Adrianna Marcinkowska
Ul. Policka 34a/4, 71-837 Szczecin
NIP: 8513310425
Nr Konta: 25 1160 2202 0000 0002 9130 6195
Moglibyśmy pisać o tym bez końca. Ale żeby naprawdę zrozumieć o co chodzi w herbarcie, musisz przeżyć to osobiście! Wybierz zestaw próbek dla Ciebie i przekonaj się o czym jest mowa:
Recenzje
Na razie nie ma opinii o produkcie.