Ancient Tree Buds to biała herbata z północnej Tajlandii, produkowana z liści wiekowych drzew Camellia sinensis var. assamica, rosnących w regionie Chiang Rai. Jej naturalny i prosty proces obróbki podkreśla subtelny, kwiatowo-owocowy aromat oraz delikatny, lecz głęboki smak, który z każdym parzeniem nabiera nowych niuansów.
32,00 zł
Ancient Tree Buds – Tajlandzka Herbata Biała
Biała herbata produkowana z odmiany Camellia sinensis var. assamica w północnej Tajlandii to wyjątkowy napar o delikatnym smaku i bogatym aromacie. Pochodzi z dziko rosnących, wiekowych drzew herbacianych w regionie Chiang Rai, gdzie sprzyjający mikroklimat – chłodne poranki (3°C) i ciepłe popołudnia (25°C) – podkreśla jej walory smakowe oraz intensywny aromat.
Herbata Ancient Tree Buds pochodzi z wiekowych drzew, które mają około 900 lat. Są one wykorzystywane do produkcji naszej herbaty czarnej Wild Assam oraz herbat w stylu Sheng Puerh, jednak największa część zbiorów przeznaczana jest na Ancient Tree Buds.
W regionie Chiang Rai, zwłaszcza w okolicach wioski Wawi, można znaleźć dziko rosnące drzewa herbaciane, których wiek sięga kilkuset lat. Są to drzewa odmiany Camellia sinensis var. assamica, pierwotnie pochodzące z Yunnanu, ale naturalnie zaadaptowane do tajskiego klimatu.
Yunnan, uznawany za kolebkę herbaty, słynie z drzew Gushu – wiekowych, dziko rosnących drzew herbacianych, których wiek wynosi często od 500 do 1000 lat. Te drzewa są podstawą wysokiej jakości herbat Puerh. Białe herbaty produkowane z ich liści doskonale nadają się do długiego leżakowania.
Produkcja białej herbaty Ancient Tree Buds to delikatny i naturalny proces, który podkreśla subtelny smak i aromat tej herbaty. W przeciwieństwie do innych rodzajów herbat, biała herbata poddawana jest minimalnej obróbce, co pozwala zachować jej naturalny charakter.
Ręczny zbiór – Wybierane są młode, nierozwinięte pąki oraz pierwszy liść, często pokryte srebrzystym meszkiem. Zbiór odbywa się od marca do maja, wczesnym rankiem, gdy rosa na liściach odparowuje.
Więdnięcie – Świeżo zebrane liście są rozkładane na bambusowych matach i pozostawiane do naturalnego, krótkiego więdnięcia w cieniu. Proces ten trwa kilka godzin, w zależności od warunków pogodowych, i pozwala na utratę nadmiaru wilgoci.
Powolne suszenie – Po więdnięciu liście są suszone w porannym, delikatnym słońcu przez 3 godziny. Proces ten powtarza się przez 7 kolejnych dni.
Lekka oksydacja – Podczas produkcji liście mogą przechodzić lekką, spontaniczną oksydację, co nadaje im głębszy smak i aromat.
Aromat: Kwiatowy, z nutami miodu, świeżych ziół oraz akcentami suszonych owoców.
Smak: Złożony, subtelnie słodki, z delikatnymi nutami dojrzałych, letnich owoców i świeżych białych kwiatów, z lekkim, kremowym finiszem. Z każdym kolejnym parzeniem odkrywa się coraz bardziej owocowy posmak.
Dzięki unikalnemu terroir północnej Tajlandii, biała herbata Ancient Tree Buds ma bardziej wyrazisty charakter niż tradycyjne chińskie białe herbaty, łącząc delikatność z głębią smaku. Duża różnica temperatur między dniem a nocą oraz żyzne, górskie gleby wpływają na jej wyjątkowy skład chemiczny, bogaty w polifenole i aromatyczne olejki eteryczne.
Gdy w 2023 roku przeprowadziłem się do Tajlandii, nie zdawałem sobie sprawy, że znajdę tam prawdziwy herbaciany skarb. Drzewa, które powszechnie kojarzono jedynie z prowincją Yunnan w Chinach i produkcją specyficznych herbat, były dosłownie na wyciągnięcie ręki.
W północnej Tajlandii, w malowniczej prowincji Chiang Rai, rodzina chińskich imigrantów z Yunnanu – znana jako Chińczycy z Yunnan – zapoczątkowała niezwykłą tradycję herbacianą. Mistrz VeiAn i jego rodzina jako pierwsi rozpoczęli produkcję herbaty z dziko rosnących drzew na wzgórzach w pobliżu wioski Wawi.
Gdy dowiedziałem się, że na północy Tajlandii wykorzystuje się odmianę assamica, pierwszą myślą było poszukiwanie białych herbat produkowanych właśnie tam. Ancient Tree Buds była jedną z pierwszych herbat, które od razu trafiły na listę tych najbardziej intrygujących.
Waga suszu: 3 g
Temperatura parzenia: 95°C
Czas parzenia: 2 min
(zwiększ czas każdego kolejnego parzenia o 30 sekund)
Waga suszu: 4 g
Temperatura parzenia: 99°C
Czas parzenia: 30 s
(zwiększ czas każdego kolejnego parzenia o 15 sekund)
W naszym sklepie z herbatami nie używamy plastiku. Wysyłamy zamówienia w opakowaniach wykorzystywanych wielokrotnie, herbaty pakujemy w papierowe torebki, kartoniki i metalowe puszki. Dbamy o Twoje zdrowie oraz środowisko naturalne. To wiele dla nas znaczy.
+48 666 541 785
info@gaiwanherbaty.pl
T&F Adrianna Marcinkowska
Ul. Policka 34a/4, 71-837 Szczecin
NIP: 8513310425
Nr Konta: 25 1160 2202 0000 0002 9130 6195
Moglibyśmy pisać o tym bez końca. Ale żeby naprawdę zrozumieć o co chodzi w herbarcie, musisz przeżyć to osobiście! Wybierz zestaw próbek dla Ciebie i przekonaj się o czym jest mowa:
Recenzje
Na razie nie ma opinii o produkcie.